Amsterdam herdenkt eerste homohuwelijk

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft zaterdagmiddag herdacht dat hij precies vijf jaar geleden het eerste homohuwelijk sloot. Nederland was het eerste land ter wereld waar het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. In Europa hebben België en Spanje het Nederlandse voorbeeld gevolgd. Verder kennen Canada en sommige staten van de Verenigde Staten het homohuwelijk.

De term homohuwelijk is eigenlijk foutief. In Nederland is het homohuwelijk geen apart huwelijk, maar is het al bestaande burgerlijk huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Toch verschilt het huwelijk op twee punten met dat van hetero’s. Adoptie van kinderen in het buitenland is niet mogelijk, net als erkenning van het kind van de partner. Met de komst van het huwelijk voor personen van het gelijke geslacht kon voor velen een wens in vervulling gaan. Maar op 1 april 2001 ging ook voor Henk Krol van de Gay Krant een wens in vervulling. Nadat Jan Wolter Wabeke hem er op gewezen had dat er een mogelijkheid in de huwelijkswetgeving zat waar gebruik van gemaakt kon worden om langs juridische weg en daarna met politieke druk het huwelijk opengesteld te krijgen voor paren van gelijk geslacht. Daarmee werden onder aanvoering van Henk Krol de eerste stappen gezet op weg naar de invoering van het zogenoemde homohuwelijk. Mede dankzij zijn inzet werd 1 april een historisch dag. Het eerst huwelijk tussen twee mannen was wereldnieuws. Op 1 april, vlak na middernacht, werden in Amsterdam de eerste huwelijken gesloten. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam trad op die historisch avond op als ambtenaar van de burgerlijk stand. De wet die hij zelf voor de Staten-Generaal als staatssecretaris van Justitie tegen alle praktische bezwaren in verdedigd had en had helpen aannemen, werd deze nacht werkelijkheid.

De herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam wordt georganiseerd door het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) in samenwerking met het Amsterdamse stadsdeel Centrum en Love Exiles. Die organisatie spant zich in voor getrouwde homostellen van wie een van de partners uit het buitenland komt. Naast diverse toespraken is een fototentoonstelling te zien met trouwfoto’s van homoparen. Ook worden korte films vertoond. Zaterdagmiddag is er tevens een ontwerp van de plaquette overhandigd aan Job Cohen. Het herdenkingsschild zal verwijzen naar het eerste huwelijk tussen personen van het gelijke geslacht dat op 1 april 2001 werd gesloten in onze hoofdstad. Het ontwerp zal binnenkort worden omgezet in een daadwerkelijke plaquette welke geplaatst zal worden in “De Wittebroodsgang”, de hoofdingang van de Amsterdamse Stopera. Via deze ingang krijgen bezoekers toegang tot de Opera en het Stadhuis. De plaquette zal een plekje krijgen naast de hoofdingang.

Bron: gaysite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *