Over Jan Wolter Wabeke

Foto Jan Wolter Wabekemr. Jan Wolter Wabeke (Breda, 11 november 1948) is een ervaren, veelzijdige topjurist. Na een carrière als leidinggevend lid van het Openbaar Ministerie was hij onder meer van 2001 tot 2010 Ombudsman Verzekeringen, de Nederlandse Ombudsman Financiële Dienstverlening en lid van het EU orgaan FIN-NET. Vervolgens werd hij senior rechter in het Gerechtshof Den Haag. Nu is hij nog in deeltijd actief als juridisch begeleider, adviseur en second opinion jurist voor particulieren en ondernemers.

Wabeke is vooral een “Bekende Nederlander” geworden door zijn aanbeveling in het geschil over de
beleggingsverzekeringen, beter bekend als de Woekerpolisaffaire, maar ook als de grondlegger van het huwelijk voor partners van gelijk geslacht, meestal aangeduid als het homohuwelijk.

Biografie

Wabeke studeerde rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Utrecht, gevolgd door de PAO voor de Rechterlijke Macht en volgde diverse management- en vakopleidingen op terreinen van Justitie en de financiële markten.

Na enkele functies binnen de universiteit Utrecht begon zijn loopbaan in 1976 met diverse juridische posities in Politie, OM, advocatuur en rechtbank. In 1982 werd hij arrondissementsofficier van justitie Breda en in 1986 werd Wabeke de eerste landelijk officier van justitie.

Van 1987 tot 1994 was Wabeke actief als kantonrechter in Dordrecht en vanaf 1993 in Eindhoven. In deze periode was hij ook officier van justitie eerste klas en unithoofd OM Rotterdam. Hij vervolgde zijn loopbaan vanaf 1992 in de positie van advocaat-generaal aan het Gerechtshof in Den Haag en voorzitter van de stuurgroep functioneel OM.

In 1994, werd Wabeke hoofdofficier van het arrondissement Breda en de politieregio Midden en West Brabant, een functie die hij tot 2001 bekleedde. In deze periode was hij tevens coördinerend hoofdofficier (internationale samenwerking, financiën (fraude) en milieu/economie).

Als hoofdofficier van het arrondissement Breda regisseerde hij een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van politie en justitie in Frankrijk en de Benelux. Hiermee leverde hij een bijdrage aan het herstel van de justitiëel-diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland. Ook leidde hij diverse grote onderzoeken, zoals de zogenaamde “bonnetjes affaire” van oud burgemeester en voormalig minister Bram Peper.

Jan Wolter Wabeke ontving onder meer voor zijn loopbaan de hoge onderscheidingen Chevalier de la Légion d’honneur en Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ombudsman

In 2001 werd Wabeke Ombudsman Verzekeringen en later ook voor intermediaire diensten, waarbij tenslotte ook de banken aansloten. In 2007 vervolgde hij deze rol als Ombudsman Financiële Dienstverlening en directeur van het financiële geschilleninstituut. Mede dankzij zijn inspanningen is er nu één loket voor de beslechting van consumentengeschillen met financiële dienstverleners, het KiFiD.

In dezelfde periode was hij onder meer deelnemer aan de denktank voor de minister van Financiën (2003-2006) en lid van FIN-NET bij de Europese Commissie te Brussel (2001-2010). Zijn werk in dat verband bracht hem naar onder meer Engeland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Armenië.

In deze periode was Wabeke tevens raadsheer plaatsvervanger in de gerechtshoven Amsterdam en Den Haag.

Rechter

Na zijn tijd als de Financiele Ombudsman werd Jan Wolter Wabeke lid van het Gerechtshof Den Haag, later benoemd in de functie van senior (vice- president).
Ook bij Koninklijk Besluit werd Wabeke lid van de nationale Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en voorzitter van de beroepscommissie van de Afdeling Rechtspraak.

Initiator homohuwelijk

Wabeke was in 1987 de initiator van de beweging die in 2001 leidde tot openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, meestal aangeduid als het homohuwelijk. Hij was de architect van wat later de wetswijziging in het burgerlijk wetboek werd en hij regisseerde dertien jaar de acties en lobby activiteiten daarvoor. Daarvoor sloot hij een gelegenheidscoalitie met de toenmalige hoofdredacteur van de GayKrant, Henk Krol, die tevens oud voorlichter was van de VVD fractie in de Tweede Kamer.

Jan Wolter Wabeke kreeg hiervoor de homo-emancipatie onderscheiding Bob Angelo Oorkonde. In 2007 kreeg hij de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau toegekend. Een jaar eerder kreeg Wabeke de hoge Franse onderscheiding van Chevalier de la Légion d’Honneur. Bij de toekenning van beide lintjes werd zijn bepalende rol voor de totstandkoming van het universele burgerlijk huwelijk gememoreerd.

Nevenactiviteiten

Jan Wolter Wabeke bekleedde in de loop der jaren vele onbezoldigde nevenfuncties. Zo was hij onder meer voorzitter van Colombine (stichting van Herman van Veen), Tijd en Ruimte (stichting van Titus Tiel Groenestege en Han Römer), herdenkingscomité De Vloeiweide ( ’40-’45 in Brabant) en het Schönberg Kwartet en was hij bestuurslid voor het Wereld Natuurfonds.

Ook maakte hij in de loop der jaren deel uit van talloze commissies, bestuursorganen en adviesraden voor dierenbescherming, voetbal (NAC), sociale werk voorziening (De Sluis), justitie, defensie, gemeenten, voor uitvoerend kunstenaars (Sena) en de Nederlandse Mediators vereniging. Wabeke bekleedde in recente jaren verschillende functies als toezichthouder van onder meer de Design Academy Eindhoven, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Stichting Het Blauwe Fonds.
Jan Wolter Wabeke behoorde tot de meest invloedrijke en belangrijke mannen in Eindhoven, aldus de Eindhovense stadsglossy Frits.

Onderscheidingen

Jan Wolter Wabeke ontving meerdere onderscheidingen gedurende zijn loopbaan, te weten:

  • Officier in de Orde van Oranje Nassau
  • Chevalier de la Legion d’Honneur
  • Bob Angelo oorkonde
  • Medaille d’Honneur de la Police en Eremedaille Nederlandse Politie
  • Gouden Schild 2008 (financiele markt)
  • Influencer of the Year Award 2009 (financiele markt)

Vind Jan Wolter Wabeke ook op:
Linkedin | Twitter | Facebook

Jan Wolter Wabeke is ook in te huren als spreker: neem contact op met Quality Bookings of met Assemblee.

Jan Wolter Wabeke in het nieuws

Jan Wolter Wabeke is regelmatig in het nieuws. Een selectie hieruit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *